ASRO: Noi ediții ale standardelor pentru bateriile primare

Telecomenzi, ceasuri, jucării, alarme, stimulatoare cardiace, aplicații cu senzori… și lista dispozitivelor care utilizează baterii primare poate continua la nesfârșit. Deși se spune că acestea vor fi treptat eliminate și înlocuite cu bateriile reîncărcabile, realitatea bateriilor primare este mult mai complexă decât s-ar crede și neagă această teorie. Numărul bateriilor existente pe piața globală este în creștere (cu o cerere surprinzătoare din partea domeniului medical) deoarece pentru multe dintre dispozitivele utilizate în viața de zi cu zi nu există posibilitatea conectării la o rețea electrică. Acestea sunt, de asemenea, ușor de reciclat și oferă o soluție eficientă din punct de vedere energetic pentru mai multe aplicații. În plus, datorită evoluțiilor tehnologice din ultimele două decenii, bateriile electrice au devenit din ce în ce mai mici, și totodată, mai performante.

Recent, comunitatea de standardizare de la nivel internațional a revizuit trei standarde esențiale utilizate în industria bateriilor (care aparțin seriei IEC 60086), pentru a ține pasul cu cele mai recente progrese din domeniu. Standardele au fost adoptate și publicate de către ASRO la nivel național, cu versiune în limba engleză, astfel:

  • SR EN IEC 60086-1:2021 – Baterii electrice. Partea 1. Aspecte generale, care specifică metodele de încercare standardizate pentru celulele și bateriile primare (face referire la dimensiunile, nomenclatura, configurațiile terminalelor, marcajele, metodele de încercare, performanța, siguranța și aspectele de mediu ale bateriilor electrice). Această nouă ediție include informații adiționale privind valabilitatea testelor bateriilor și o anexă suplimentară (Anexa H);
  • SR EN IEC 60086-2:2021Baterii electrice. Partea 2. Specificații fizice și electrice, care se aplică bateriilor primare bazate pe sisteme electrochimice standardizate și prezintă dimensiunile acestora, condițiile încercărilor de descărcare și prescripțiile de performanță pentru descărcare. Standardul completează cerințele din SR EN IEC 60086-1;
  • SR EN IEC 60086-3:2021Baterii electrice. Partea 3. Baterii pentru ceas, care specifică dimensiunile, metodele de încercare și cerințele de performanță și siguranță pentru ceasuri.

În ultimii ani, bateriile secundare, reîncărcabile, au ieșit mai mult în evidență, în special datorită dispozitivelor mobile utilizate la scară largă (precum telefoanele mobile sau tabletele), ori a creșterii achiziționării vehiculelor electrice. Acestea au fost considerate „mai puțin risipitoare” în comparație cu bateriile primare, uzate, care trebuiau aruncate. Dar acest fapt nu a minimizat totuși importanța bateriilor primare: ar fi mai degrabă vorba despre utilizarea bateriei potrivite pentru dispozitivul potrivit (indiferent dacă ne referim la cele primare sau la cele secundare). Trebuie ținut cont, în acest sens, de faptul că bateriile electrice primare sunt mai eficiente din punct de vedere energetic pentru dispozitivele care necesită un consum redus de energie și care nu sunt utilizate în mod constant (unele dintre acestea putând funcționa ani în șir cu aceeași/aceleași baterie/baterii).

Tot în seria anterior menționată regăsim și standardele SR EN IEC 60086-4:2019 cu amendamentele sale și SR EN 60086-5:2017, care fac referire la cerințele și recomandările de securitate ale bateriilor electrice, dar și SR EN IEC 60086-6:2020 care abordează aspectele de mediu.

Așadar, bateriile primare vor continua să fie utilizate și mai mult în viitor cu ajutorul standardelor de performanță, securitate și de mediu menite să sprijine crearea unui viitor sustenabil.

Pentru achiziționarea standardelor, accesați magazinul online al ASRO: https://magazin.asro.ro/.

 Despre ASRO

ASRO – Organismul Național de Standardizare – este platforma națională pentru elaborarea și adoptarea standardelor europene și internaționale.

Ca parte a comunității globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC și ETSI, ASRO joacă un rol important în punerea la dispoziție, pentru o gamă tot mai largă de părți interesate, a unei platforme ușor accesibile, necesară pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizații.

Prin participarea în cadrul activității de standardizare, fiecare membru este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, poate susține punctul de vedere cu privire la conținutul proiectelor de standarde în curs de elaborare și își poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerințele standardizate la nivel european.

Contact:

Website: https://www.asro.ro/  | E-mail: relatii.publice@asro.ro  | Twitter: @RoStandard

Share