Interfețe între EPLAN și alte softuri

Interfețe între EPLAN și alte softuri

Fie că e vorba de un banal export în format XLS(X), transmiterea informațiilor către softurile specializate ale imprimantelor industriale pentru tipărirea etichetelor, schimburi de date bidirecționale cu softurile de programare ale PLC-urilor sau interfețe directe cu sistemele ERP sau PDM, platforma EPLAN este pregătită pentru toate tipurile de interfețe cu alte programe!Interfețe între EPLAN și alte softuri

 După finalizarea schemelor electrice, este necesară generarea multor documente automate de tip liste (de comandă, de aparate, de conductoare, etc.), care se vor folosi ulterior de alte aplicații. De aceea, cel mai comun format de schimb sunt fișierele CSV sau XLS(X). Indiferent dacă aveți nevoie de o listă cu coduri de aparat, descrieri, producători și cantități, pe care să o folosiți în sistemele de apro- vizionare, sau aveți nevoie de un jurnal de cabluri pe care inginerii de șantier să vă completeze lungimile lor, sau pur și simplu doriți o listă cu numele aparatelor pentru etichetare, funcția implicită Export/Labeling vă permite să vă configurați exportul așa cum îl doriți. Chiar și completând un model de fișier propriu cu care colegii dumneavoastră sunt obișnuiți deja. Profitând de funcțiile avansate din Excel, puteți face chiar diverse calcule folosind datele extrase din proiecte, precum calculul puterii disipate, a greutății tabloului sau chiar verificări ale circuitelor electrice! După finalizarea schemelor electrice, este necesară generarea multor documente automate de tip liste (de comandă, de aparate, de conductoare, etc.), care se vor folosi ulterior de alte aplicații. De aceea, cel mai comun format de schimb sunt fișierele CSV sau XLS(X). Indiferent dacă aveți nevoie de o listă cu coduri de aparat, descrieri, producători și cantități, pe care să o folosiți în sistemele de apro- vizionare, sau aveți nevoie de un jurnal de cabluri pe care inginerii de șantier să vă completeze lungimile lor, sau pur și simplu doriți o listă cu numele aparatelor pentru etichetare, funcția implicită Export/Labeling vă permite să vă configurați exportul așa cum îl doriti !

Dacă aveți nevoie să importați date în proiect din formate tabelare, una din opțiuni este funcția de bază Edit properties externally care permite exportul unui fișier XLS, editarea lui în afara EPLAN-ului și preluarea modificărilor direct pe paginile din proiect.

Dacă lista pe care doriți să o exportați se va folosi pentru tipărirea de etichete, nu este nevoie să treceți prin etapa intermediară de fișier XLS. EPLAN-ul are dezvoltate interfețe directe cu cele mai întâlnite platforme de tipărit etichete precum Clip Project Marking (Phoenix Contact), M- Print PRO (Weidmuller) sau smartPRINTER (Wago). Prin interfațarea aplicațiilor, veți obține în meniurile EPLAN funcții directe ce trimit etichetele de cleme, aparate, conductoare sau cabluri spre aplicația de tipărire; odată cu interfațarea se configurează tipul de imprimantă pe care îl folosiți de la oricare din producători, suporții de etichete precum și reguli generale de tipărire de genul unghiul textelor sau dimensiunea caracterelor, astfel încât tipărirea se face, practic, prin apăsarea unui buton!

În cazul particular al clemelor, o interfațare deosebit de utilă pentru inginerii proiectanți este posibilitatea configurării șirurilor de cleme direct în softurile specializate ale producătorilor de echipamente. În EPLAN trebuie doar să plasați simbolurile de cleme, acestea se transmit către programele de configurare de genul Clip Project Planning (Phoenix Contact), Weidmuller    configurator, smart DESIGNER (Wago) sau Wieplan (Wieland) unde, profitând de know-how-ul producătorului de echi- pamente se pot alege foarte precis codurile de catalog, punțile potrivite sau accesoriile mărunte (care se omit de multe ori !) precum capete de fixare, pereți despărțitori sau etichetele pentru cleme. Odată șirul de cleme configurat complet, se pot genera vederi 3D sugestive pentru fabricație, iar detaliile se transmit înapoi în proiectul electric pentru a fi incluse în listele generale de materiale sau în alte rapoarte automate.

Chiar și pentru listele de comandă sau de aprovizionare se poate sări peste pasul intermediar de a genera o listă din EPLAN care să fie ulterior importată manual în programele ERP de genul SAP sau Pro Alpha. Modulul special  EPLAN Integration Suite (EPIS) permite interfațarea directă și bidirecțională a EPLAN-ului atât cu programele de gestiune a comenzilor de materiale, a stocurilor din depozit, chiar și a informațiilor de prețuri, precum și cu softurile specializate PDM de genul Autodesk Vault Professional, Windchill sau Teamcenter pentru ur- mărirea dezvoltării produselor și gestionarea reviziilor documentelor.utilă pentru inginerii proiectanți este posibilitatea configurării șirurilor de cleme direct în softurile specializate ale producătorilor de echipamente. În EPLAN trebuie doar să plasați simbolurile de cleme, acestea se transmit către programele de configurare de genul Clip Project Planning (Phoenix Contact), Weidmuller configurator,  smart DESIGNER (Wago) sau Wieplan (Wieland) unde, profitând de know-how-ul producătorului de echipamente se pot alege foarte precis codurile de catalog, punțile potrivite sau accesoriile mărunte (care se omit de multe ori !) precum capete de fixare, pereți despărțitori sau etichetele pentru cleme. Odată șirul de cleme  configurat complet, se pot genera vederi 3D sugestive pentru fabricație, iar detaliile se transmit înapoi în proiectul electric pentru a fi incluse în listele generale de materiale sau în alte rapoarte automate.

În majoritatea proiectelor industriale există o legatură foarte strânsă între proiectul electric și softul din automatul programabil. De aceea, de o însemnătate deosebită este posibilitatea schimbului direct de date între EPLAN și aplicațiile de programare ale PLC-urilor precum Siemens STEP 7, RSLogix Architect (Rockwell), ABB Automation Builder, Codesys și, începând cu versiunea EPLAN 2.7, Siemens TIA Portal/TIA Configuration tool! Schimbul de date este complet, transferându-se bidirecțional atât configurațiile hardware (codurile aparatelor, pozițiile pe rack- uri, adrese, etc.), cât și descrierile și tag-urile semnalelor. Nu este impor- tant cu care din discipline se începe, toate informațiile definite în aplicația EPLAN/PLC se transferă direct spre aplicația PLC/EPLAN.

Nu este neglijată nici latura de producție a tablourilor electrice: infor- mațiile din modelul virtual 3D ProPanel, referitoare la conductoarele din tablouri, precum și la găurile și decupajele necesare în contrapanouri, uși sau alte suprafețe, se pot transfera fie prin intermediul unor fișiere generate automat (liste/DXF/PDF), fie direct spre aplicațiile de control ale mașinilor cu comandă numerică pentru tăierea, marcarea și prelucrarea capetelor conductoarelor și a celor de găurire și decupare automată. Indiferent dacă folosiți mașini CNC de la Perforex, Steinhauer, Komax, Schleuniger sau de la orice alt producător, puteți minimiza munca manuală utilizând una din interfețele EPLAN.

Folosiți în activitatea dumneavoastră de inginerie sau în activitățile conexe o altă aplicație soft? Vă invităm să ne contactați pentru a discuta posibilitatea interfațării aplicației dumneavoastră cu platforma EPLAN!

 

www.eplan.ro

Share